Wel eens gehoord van de stiltebehandeling?
Wel eens gehoord van de stiltebehandeling?. Je kunt er zelf iets bij invullen, bij een stiltebehandeling. Omdat de mens van huis uit met goede intenties leeft, zal die er bij invullen. Dat je kiest voor een periode van stilte.
Of dat iemand je in stilte een behandeling geeft, hetzij een massage, of misschien wel een stiltebehandeling terwijl je luistert naar klankschalen.
Dat zijn inderdaad allemaal momenten van stilte. Waar wij de Luisterconsulenten het in dit blog over willen hebben is de stiltebehandeling die mensen elkaar aandoen, door te zwijgen. Nergens op te reageren. Je in het ongewisse laten zitten. Je negeren en wetende dat dit heel gemeen is. Dat is namelijk ook een stiltebehandeling.
Het gebeurt vaker dan je denkt en wie weet pas jij zelf ook deze behandeling wel eens toe. Wij als Luisterconsulenten hebben het nu niet over, dat je een contact hebt verbroken. Daarin heel duidelijk bent geweest en de ander je maar blijft opzoeken, berichtjes blijft sturen. Dan is het logisch dat je op een gegeven moment niet meer reageert. We hebben het hier over het toepassen van een oorverdovende stilte, zonder dat je aangeeft dat je voor die stilte kiest. Je geeft eigenlijk geen reden op.
Bijvoorbeeld midden in een discussie. Of boosheid en dan niets meer willen zeggen. Of dat er helemaal niets aan de hand is en van de ander niets meer hoort. Het kan ook gebeuren dat je mond wordt gesnoerd. Dat je zo complex bent, dat je niets meer kunt uitbrengen en de ander daarna zwijgt. Allemaal stiltebehandelingen met, een vooropgezet plan.
Wij van Luisterconsulenten horen vaak dat een contact met iemand, wat is gestart, zomaar van de ene op de andere dag verdwijnt. We horen ook verhalen van echtparen waarbij de ene partner de ander “afstraft” met stiltebehandelingen. Dit laat minachting zien, manipulatie, onderdrukking, overheersing en macht. Terwijl het van de persoon die dit doet alleen maar onmacht is. Dat even terzijde. Het enige juiste besluit is, deze persoon uit je leven bannen. Maar helaas doen de meesten dat niet.
Die vragen zich af, wat er aan de hand is. Of het aan hunzelf ligt. Nee, nooit en te nimmer. Je kunt er wel een aandeel in hebben. Dat de ander voelt dat je te veel claimt. Dat al eens heeft aangegeven, maar dan nog, we hebben allemaal een mond gekregen zegt luisterconsulent Ben van Luisterconsulenten. Waarmee we kunnen aangeven wat ons wel en niet bevalt.
Het gebeurt vaak. Veel stellen die zijn niet gewend met elkaar hun gevoelens bespreekbaar te maken, zegt luisterconsulent Ben. Als een van de twee daar een gesprek over wil beginnen, kan de ander al opstaan en zeggen. Daar gaan we weer, ligt aan mij, ik heb hier geen zin meer in. Dan loopt de partner weg. Dit is in feite ook al een stiltebehandeling.
Partners die zo met elkaar omgaan, niet de moeite nemen en de tijd om af en toe met elkaar rond de tafel te gaan zitten en gevoelens met elkaar delen. Als irritaties, dingen waar je zelf mee zit. Deze relaties zijn gedoemd te mislukken.
Je ziet, zegt luisterconsulent Ben, we hebben nog heel wat met elkaar te winnen als het op gebied van liefde & relaties aankomt. Zeker op het vlak van communicatie. Zolang we het nog niet gewoon vinden dat gesprekken over gevoel, gevoelens, irritaties en boosheid er horen te zijn. Zal er sprake van stiltebehandelingen zijn.
Diegene die het toepast is niet bij machte de juiste woorden te gebruiken. Diegene die iets wil delen, voelt zich niet gezien en gehoord. En dan hebben we het maar niet over potentiële partners die met de noorderzon vertrekken.
Het is en blijft een hele nare gemene gewoonte om iemand te behandelen met stilte. Dat verdient niemand.