Wat vraagt een liefdesrelatie van ons?
Wat vraagt een liefdesrelatie van ons? De tijd van het tekenen van een boterbriefje en nooit meer elkaar loslaten, wat een heerlijke zekerheid hè, ligt al heel lang achter ons. Je was gewoon verzekerd van een partner. En ja, dat voelt natuurlijk in het begin hemels aan. Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat het na een half jaar nog steeds zo aanvoelt.
Maar dan heb je gekozen en kon je er niet meer vanaf. Schijnbaar wilden we zo niet meer met elkaar in een liefdesrelatie zitten, anders hadden we niet gevochten om te mogen scheiden. En waarvoor we hebben gestreden,zullen we in de praktijk moeten gaan brengen, zegt coach Future Sky van Nieuwe Tijd.
Laten we daar helaas nog niet zoveel kaas van hebben gegeten. We vallen nog steeds stekeblind voor een ander en starten een relatie zonder kennis van zaken. We denken dat als we om elkaar geven, wat we dan vaal houden van noemen, dat we er zijn. En os hele leven bij elkaar zijn.
Vergeet het maar. Zo’n 60% van de liefdesrelaties spatten uit elkaar, vaak met heftige ruzies en een scheiding van jaren. Waarbij beide partners elkaar het leven flink zuur kunnen maken. Is dit alles nodig? Nee, geeft coach Future Sky van Nieuwe Tijd aan.
Als je iets aanpast qua wetten en regels, zul je de mens ook handvatten en kennis mee moeten geven. Dat is tot op heden niet gebeurd. Met andere woorden, andere regels, maar ze niet kennen. Dus wat doen mensen?
Die gaan op dezelfde voet verder. Ze denken nog steeds dat als we iemand ontmoeten en er is sprake van een crush, dat we dan een happy life samen gaan vervullen. Dat was eenmaal. En is er eigenlijk nog nooit geweest.
Want als je vroeger verplicht bij elkaar bleef, denk je dat het dan echt zo geweldig was, als we denken? Waarom zouden we dan geregeld hebben te mogen scheiden? Vraag je dat gewoon eens af en bedenk dan. Wat heb ik en wij samen in de relatie nodig om de liefdesrelatie juist te kunnen (gaan) invullen. Zodat we er samen iets mooi van maken.
• Communicatie. Een open deur, iedereen die het weet, alleen niet weet hoe. Weten van elkaar wat de ander beweegt, nodig heeft, irriteert, last van heeft, blij van wordt. Aan elkaar aangeven waarom je soms stil bent. Wat je dan fijn vindt of juist niet fijn. Zodat je met elkaar daarbij rekening kan houden. Empathie voor elkaars zaken en problemen kunnen opbrengen door middel van een luisterend oor. Niet elkaar gaan vertellen hoe het op te lossen. De oplossing bij diegene laten die het probleem heeft. Positief communiceren. Gevoelen uiten. Waarmee niet wordt bedoeld. Ik hou van je, ik mis je. Nee, ik ervaar dit. Ik merk op, ik voel dit. Zo blijf je op een fijne manier in communicatie.
• Aantrekkingskracht. Na een lange dag werken kun je moe zijn, maar dat wil niet zeggen, dat je de ander overal voor op laat draaien en jij lui op de bank gaat liggen. Dat kan wel eens een keer, maar geef de reden aan waarom. Een eerstvolgende keer kan de ander dan aangeven. Ik heb nu even tijd nodig, zou jij nu het eten willen koken. Daarnaast zul je er voor moeten zorgen voor elkaar aantrekkelijk te blijven. Vaak veranderen we onze dagelijkse routine, als we eenmaal samenwonen. Doen we minder moeite voor onszelf. Ach, denken we onbewust. De buit is toch binnen! Dat klopt, maar wil niet zeggen dat je geen moeite meer voor de ander hoeft te doen.
• Compassie. Laat elkaar voelen dat je compassie hebt voor de ander. Zijn manier van in het leven staan, zijn gedrag, de dingen die die goed doet. Zo voorkom je dat alleen nog de negatieve dingen benoemd gaan worden. Waar we overigens goed in zijn. En dan vreemd opkijken dat de ander vertrekt.
Aan een werkrelatie bouwen we, zegt coach Future Sky van Nieuwe Tijd, daar worden we in klaargestoomd. Aan bouwen aan een liefdesrelatie zullen we zelf actie voor moeten ondernemen.